Teško stanje u Siriji, pobunjenici ruše i režimske zrakoplove

14. kolovoza 2012. 0 Komentara

Stanje u Siriji svakim danom se pogoršava. Blokada koju su u Vijeću sigurnosti UN-a postavile Rusija i Kina sprječava međunarodnu akciju i smirivanje sukoba koji su svakim danom sve krvaviji. U medijima izlaze snimke brutalnih smaknuća, a pobunjeničke snage uspjele su srušiti i režimski borbeni zrakoplov MIG-21 te snimiti njegov pad.

Sirijski pobunjenici objavili su u ponedjeljak da su protuzračnim oružjem prvi put srušili borbeni zrakoplov MiG-21 na istoku Sirije, u gradu Muhasanu, 400 km istočno do Damaska. Rušenje je i snimljeno amaterskom video kamerom, a na Youtube kanalu Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR) nalaze se snimke rušenja Miga te pilota kojeg su zarobile pobunjeničke snage.

Uz snimku rušenja Miga svijet je zgrožen brojnim snimkama brutalnih smaknuća koja se pripisuju pobunjenicima. Iako autentičnost takvih snimki nije potvrđena, takav razvoj situacije i "osvetnički" pohodi mogli su se i očekivati u ratnom kaosu koji se može spriječiti samo snažnom međunarodnom akcijom pokrenutom u UN-u, čemu se još uvijek protive Rusija i Kina. Posve je jasno kako se režim ne može održati, što pokazuje i sve veći broj sirijskih dužnosnika koji okreću leđa režimu Bašara al-Asada. Posljednji u nizu je sirijski predstavnik u UN-ovu Vijeću za ljudska prava u Ženevi, Danny Al-Baaj.

Sukob se na susjedne zemlje prelijeva u obilu humanitarne krize sa velikim brojem izbjeglica. Oko 7.000 Sirijaca izbjeglo je u Tursku u posljednjih nekoliko dana i ukupno ih je sada oko 60.000, objavila je Turska uprava za hitna stanja u ponedjeljak.

U 17 mjeseci sukoba prema SOHR-u broj žrtava je prešao 21.000 ljudi.

Sirija će biti suspendirana iz OIC-a

Sirija će u srijedu biti suspendirana iz Organizacije islamske suradnje (OIC) zbog nasilnog gušenja 17-mjesečne pobune protiv predsjednika Bašara al-Asada, rekao je u ponedjeljak jedan diplomat uoči izvanrednog sastanka te organizacije u Saudijskoj Arabiji.

Vezano: Clinton i Davutoglu zabrinuti da bi Sirija mogla postati utočište za teroriste

Share

Uključi se u raspravu

  1.  *
  2.  *